عضویت در خبرنامه همایش های صنایع غذایی

اطلاع رسانی وبسایت خبری صنایع غذایی ایران

 همایش بین المللی صنایع غذایی ایران در اولین وبسایت خبری صنایع غذایی ایران اطلاع رسانی گردید.متن فراخوان مقالات و پوستر همایش در پایگاه اینترنتی درج گردیده است.

 


 

 

 

فرآوری هایی در پسماند کشاورزی

13 مهر 1395

كشاورزي مهم‌ترين زمينه فعاليت و اشتغال انسان تاكنون بوده است.


 واحد تحقیق دومین همایش بین المللی صنایع غذایی ایران  به بررسی یکی از محورهای همایش با عنوان فرآوری پسماندهای کشاورزی میپردازد:   

كشاورزي مهم‌ترين زمينه فعاليت و اشتغال انسان تاكنون بوده است. كاشت گياهان ودرختان براي تأمين غذاي انسان، هزاران سال ادامه داشته است. محصولات كشاورزي آن‌چنان پر ارزش بوده‌اند كه علم در جستجوي راه‌هاي مختلف براي استفاده كامل ازاين محصولات، پي در پي به يافته‌هاي جديدي دست پيدا كرده است. ضايعات وپسماند محصولات كشاورزي از مهم‌ترين موارد تحقيقات علمي وپژوهشي هستند كه بخشي از اين مواد براي تأمين خوراك دام استفاده مي‌شود. مطلب زير به اين زمينه پرداخته است.  پسماندهاي محصولات و فرآورده‌هاي كشاورزي و دامي، داراي مواد و تركيبات با ارزشي مي‌باشند كه قابل به كارگيري در تهيه خوراك دام مي‌باشند. اين پسماندها را به‌طور كلي مي‌توان در 4 دسته زير طبقه‌بندي نمود‌‌:

1- باقی‌مانده‌هاي گياهي

2- پسماندهاي صنايع فرآوري

3- پسماندهاي موجود در پساب صنايع فرآوري

4- پسماندهاي صنايع دامي و شيلاتي

برخي از پسماندهاي كشاورزي به واسطه ارزش بالاي غذايي، سهولت در تهيه و دسترسي، حجم قابل ملاحظه و آگاهي دامداران، در حال حاضر به‌صورت رايج و نظام يافته در تهيه خوراك دام و طيور مورد استفاده قرار مي‌گيرند. اين پسماندها به‌صورت مستقيم مورد استفاده قرار مي گيرند، يا اين‌كه عمل آوري شده وبه عنوان بخشي از منابع اصلي تهيه خوراك دام و طيور استفاده مي‌شوند. از جمله اين پسماندها مي توان به پودر ماهي، كنجاله سويا، ملاس نيشكر، ملاس چغندر قند، تخم و كنجاله پنبه دانه، كاه گندم و... اشاره نمود. اين در حالي است كه علاوه بر پسماندهاي اشاره شده، در مراحل توليد و فرآوري محصولات كشاورزي و دامي، انواع گسترده‌اي از بقاياي گياهي، پسماندهاي محصول و فراورده‌هاي جانبي براي خوراك دام و طيور داراي ارزش غذايي مناسب است وبه علت عدم‌وجود زيرساخت‌هاي مناسب و ناكافي بودن اطلاعات بهره برداران مورد توجه چنداني قرار نگرفته‌اند. البته برخي از اين پسماندها به‌صورت سنتي و نظام نيافته توسط پرورش دهندگان دام و طيور مورد استفاده قرار گرفته‌اند، اما توجه به آن‌ها و تهيه رژيم‌‌هاي غذايي مبتني بر آن‌ها، نيازمند ايجاد توجه جامع در حوزه پسماندهاي كشاورزي مي باشد. در ادامه به معرفي برخي از پسماندهاي غيرمعمول قابل استفاده در تهيه خوراك دام و طيور خواهيم پرداخت.

پسماندهاي سبزي و صيفي

پودر پسماند سيب زميني حاصل از سيب‌زميني‌هاي نامناسب خوراكي، دور ريز خطوط، تفاله سيب زميني و تفاله گوجه فرنگي حاصل از فرآيندهاي توليد رب، سس و آب گوجه فرنگي كه شامل بذر، پوست و گوشت گوجه فرنگي مي‌باشند، از مهم‌ترين پسماندهاي سبزي و صيفي مي‌باشند كه قابل استفاده در جيره غذايي دام و طيور هستند.

پسماندهاي غلات

سبوس و بقاياي بوجاري گندم، تفاله دانه‌هاي تقطيري حاصل از تقطير گندم، تفاله خشك صنايع تخمير جو، پلت‌هاي بقاياي مالت جو حاصل از ريشه‌ها و جوانه‌هاي جو و بقاياي الك مالت، كاه و سبوس برنج، بقاياي بوجاري ذرت، پودر جوانه ذرت و پودر گلوتن ذرت از جمله پسماندهايي هستند كه از آن‌ها مي‌توان در جيره غذايي دام و طيور استفاده نمود.

پسماندهاي باغي

آرد هسته خرما، پالپ خشك شده خرما، تفاله انگور، تفاله و هسته انار، دم انجير، تفاله سيب، تفاله خشك شده مركبات، پوست پرتقال، پوست بادام و گردو، پوست پسته، تفاله زيتون و ضايعات به جامانده در فرآوري چاي از جمله پسماندهاي قابل استفاده در تهيه خوراك دام و طيور مي باشند.

پسماندهاي گياهان صنعتي

پوست پنبه دانه، كنجاله پنبه دانه، تفاله چغندر، ملاس چغندر، تفاله و ملاس نيشكر، ديسك آفتابگردان، كنجاله آفتابگردان، پوست دانه آفتابگردان، پوست سويا، كنجاله سويا، دانه روغنكشي نشده سويا و... از جمله منابع با ارزش قابل استفاده در تهيه خوراك دام و طيور مي‌باشند.

پسماندهاي دام، طيور و آبزيان

پسماندهاي دام و طيور و آبزيان نيز از جمله منابع با ارزش در خوراك دام و طيور مي‌باشند كه از آن جمله مي توان به فضولات خشك طيور، پودر خون، پودر پر، پودر پر و ضايعات كشتارگاهي، پودر گوشت و استخوان كشتارگاهي دام، پودر پوست و فراورده‌هاي جانبي دباغي، پودر ماهي و... اشاره نمود.

ساير پسمانده ها

از ديگر منابع با ارزش قابل استفاده براي خوراك دام و طيور كه كم‌تر مورد توجه بوده است، ضايعات ليگنوسلولزي و هم‌چنين پسماندهاي بازيافت پساب‌ها مي‌باشند.

مواد ليگنوسلولزي، از جمله غني‌ترين منابع انرژي قابل تجديدپذير مي‌باشند كه شامل محصولات فرعي كشاورزي  (كاه، ساقه ذرت، ساقه آفتاب گردان، كنجاله‌هاي روغني و ...‌) و ضايعات ناشي از صنعت چوب (خاك اره، خرده چوب، پوست درخت، پساب‌‌هاي ناشي از خمير كاغذ‌سازي و...‌)  مي باشند. مواد ليگنوسلولزي، داراي 70 درصد ساكاريد (سلولز و همي سلولز) مي‌باشند و براي استفاده در تغذيه نشخواركنندگان مفيد مي‌باشند.  ميزان ضايعات چوب، به توجه به گونه و نوع فرآيند متغير مي‌باشند، اما در حدود 20 درصد  از كل چوب توليدي تبديل به ضايعات مي‌گردند كه اغلب در محل تأسيسات فرآوري چوب انباشته مي شوند. استفاده از ضايعات چوب به‌صورت خام به عنوان خوراك دام ميسر مي‌باشد، اما ميزان ناچيزي از اين مواد توسط ميكروارگانيسم‌هاي شكمبه دام مورد استفاده قرار مي‌گيرند. لذا ضايعات چوب را به روش‌‌هاي مختلف فيزيكي (آسياب كردن، پرتوافكني، هيدروترميك و...‌)، شيميايي (تجزيه اسيدي، تجزيه بازي، غني‌سازي با آمونياك، عمل‌آوري با دي‌اكسيد گوگرد) و زيستي (تجزيه آنزيمي، توليد پروتيين تك سلولي بر ضايعات، كشت ارگانيسم‌‌هاي تجزيه كننده روي مواد سلولزي و...‌) عمل آوري مي‌كنند.

 

کاربرد ها و فرصت های درآمد زایی برخی از پسماندهای کشاورزی

 

1-      مرکبات: ایران با برداشت سالیانه 3 میلیون و51 هزار تن مرکبات از 200 هزار و 105 هکتار باغات بارور هفتمین تولید کننده مرکبات در جهان وبا تولید 640000 تن لیمو ترش اولین تولید کننده در آسیا و چهارمین در جهان است. میزان ضایعات تبدیل مرکبات حدود 900000 تن است که تفاله آبگیری بخش اصلی آن می باشد. تفاله مرکبات از نظر ارزش تغذیه ای برای نشخوار کنندگان در سطح غذایی بین تفاله چغندر وجو ارزشیابی می شود که می تواند بصورت تازه توسط گاوهای شیری مصرف گردد.  ضمن اینکه تفاله خشک مرکبات را در تمام طول سال میتوان در جیره غذایی دام ها استفاده کرد. بعلاوه از تفاله می توان برای تولید پکتین استفاده کرد که به عنوان عامل ژله ای در تهیه مربا و شیرینی کاربرد دارد.  تهیه قرص های مرکبات بعنوان مکمل های غذایی دام ها و تولید فرآورده های تخمیری مثل اتانول ، متان و انواع اسید های آمینه، انواع قند ها ، مارمالاد، روغن پرس سرد از دیگر فرآورده های قابل استحصال است که قیمت برخی از آنها به مراتب از مرکبات بالاتر است بنابراین راه اندازي صنایع  و فناوری های پیشرفته در تهیه و تولید هر یک از محصولات که برخی با سرمایه گذاری محدود قابل اجراست میتواند فرصت های شغلی زیادی را در ارتباط با مرکبات ایجاد نماید که حاصل آن ارتقا بهره وری و کاهش آلودگیهای زیست محیطی است .

 

2 - زیتون: بر اساس آمار جهانی  حدود 800 میلیون اصله درخت زیتون در مساحتی بالغ بر 4/8 میلیون هکتار در دنیا وجود دارد و بر اساس آمار FAO  در سال 2002 سطح زیر کشت باغات بارور زیتون در ایران 13000 هکتار و در بین 38 کشور تولید کننده در رتبه بیست و یکم قرار دارد ضمن اینکه بر اساس آمار سالنامه آماری کشور در سال 1380 مقدار زیتون کشور 37000 تن می باشد. کاربردهای متنوع زیتون نشان می دهد که از چوب و تنه درختان زیتون به علت نقش های زیبا و استحکام می توان در صنایع چوبی استفاده کرد ضمن اینکه برگ درختان زیتون جهت مصارف دارویی و تعلیف دام ها ،  هسته زیتون در صنایع قالب سازی ، پلاستیک و تزئینات و تهیه روغن و از تفاله زیتون جهت تعلیف دام ها، سوخت زمستانه ، صنایع دارویی ، مواد آرایشی ، داروهای گیاهی ، کرم ، صابون و  شامپو می توان استفاده کرد  این تنوع محصولات درکنار فرآورده های متنوع غذایی قابل تولید و بسته بندی های نوین فرصت ذیقیمتی است که با ورود در هریک از این حوزه ها می توان کسب و کارهای کوچک و بزرگ را راه اندازی و زمینه اشتغال و افزایش درآمد را بویژه در مناطق رویشگاه های زیتون فراهم کرد.

 

3-     خرما: خرما با تولید حدود 900 هزار تن از محصولات عمده مناطق گرمسیری و جنوب کشورمان است که به اعتبار برخی گزارشات بالغ بر 30% در اثر عدم تامین کیفیت بصورت غیر قابل بهره برداری تلف می گردد که می بایستی به صنایع تبدیلی انتقال یابد بنابراین بخشی از فرصت های شغلی در محصول خرما بهره گیری ار فرصت های صنایع فرآوری و تبدیلی است که با تولید انواع محصولات متنوع از اتلاف بالغ بر 300 هزار تن خرما جلوگیری خواهد کرد . ضمن اینکه با توجه به وجود بالغ بر 60% وزن خشک خرما که از قند تشکیل می شود تهیه انواع فرآورده ها و محصولات جانبی همچون سرکه ، اتانول، اسید سیتریک ( بعنوان پرمصرف ترین اسید آلی درصنایع غذایی ، دارویی و بهداشتی ) تهیه مکمل های غذایی برای تعلیف دام ها ، تهیه پروتئین تک یاخته از ضایعات خرما، تهیه چربی از هسته خرما- تولید قند مایع- تهیه کنجاله خرما، تولید شهد و لواشک و بهره گیری از الیاف در صنایع چوب بخشی از کاربردها و امکان بالقوه ای است که با اعمال مدیریت علمی  می توان موجبات تولید آنها را فراهم نمود و در اقتصاد منطقه ای و ملی ایفای نقش اثر بخش داشت.

 

4-     چای: بر اساس سالنامه آماری کشور درسال 1381 کل سطح زیر کشت چای کشور که به استان های گیلان و مازندران محدود می گردد معادل 8/31915  هکتار است که بالغ بر 213000 تن برگ سبز و 53250 تن چای از آنها استحصال می گردد.( از هر 100 کیلوگرم برگ سبز چای حدود 5/22 کیلوگرم چای خشک بدست می آید.)تهیه کافئین و پلی فنل ها که خاصیت آنتی اکسیدانت دارد و مشتقات آن عمر روغن های گیاهی را زیاد می کند در کنار تهیه رنگدانه های خوراکی، پلیمرها، فیلتر های تولیدی از پودر چای – تعلیف دام، استحصال روغن از بذر چای و تهیه کیک چای در حذف آبزیان مزاحم در مزارع پرورشی میگو کاربرد دارد بخشی از محصولات قابل تولیداست که با فرآوری آنها می توان نیازهای داخلی کشور را تامین و حتی به صادرات در سایر کشور ها ورود کرد.

 

5-    محصولات شیلاتی : میزان استحصال آبزیان در سال 2003 با متوسط مصرف سرانه 2/16 کیلوگرم به حدود 103 میلیون تن رسیده است و به تبعیت از این رشد جهانی، میزان مصرف درکشورمان به 3/7 افزایش یافته است و از محدوده مناطق صید و پرورش به سراسر کشور گسترش یافته است و میزان تولید از 32443 تن در سال 1357 به 522559 تن در سال 1384 افزایش یافته است. پسماند ها وضایعات شیلات شامل صید ضمنی و انواع آبزیان غیرماکو و همچنین امعا و احشا و ضایعات مربوط به صنایع فرآوری و بسته بندی می باشد اهمیت این ضایعات بعلت انواع مواد معدنی ، آنزیم ها ، رنگدانه ها ، اسید های چرب و پروتئین هاست که در صنایع غذایی، بهداشتی و دارویی کاربرد دارد ضمن اینکه استفاده از برخي از آنها در صنعت از جایگاه ویژه ای برخوردار است. ضمن اینکه بسته بندی و انجماد ضایعات برای تغذیه جانواران خانگی برای تولید لارو حشرات ، تولید کود آلی و توليد بیوگاز از دیگر کاربردهای ضایعات شیلاتی است ضمن اینکه هیدورلیز لجن های حاوی  ضایعات برای تغذیه دام و طیور و تولید کتین قابل استفاده می شود که با سرمایه گذاری محدود در مناطق صید و یا در مجاورت صنایع فرآوری امکان بازفرآوری آنها میسر خواهد گردید .

دومین همایش بین المللی صنایع غذایی ایران با محوریت  :روش های نوین فرآوری در صنایع غذایی .روش های نوین پایش کیفیت .ایمنی مواد غذایی .فرآورده های غذایی ارگانیک .ریزپوشانی(میکرو کپسولاسیون) در صنایع غذایی بهره وری مصرف انرژی در صنایع غذایی.طراحی مواد غذایی برای بیماران ، نوزادان و افراد مسن  .طراحی مواد غذایی خاص برای ماموریت های ویژه فضایی و نظامی.سایر پژوهش های نوین درعرصه علوم و صنایع غذایی.بسته بندی های نوین، ماشین آلات و تجهیزات جدید در صنایع غذایی در تهران برگزار میگردد

  برچسب: صنایع غذایی ، فرآوری ، پایش کیفیت ، مواد غذایی ، فرآورده های غذایی ، ریزپوشانی ، میکرو کپسولاسیون ، فرآیندهای غشایی ، نانو فناوری ، زیست فناوری ، بسته بندی ، تضمین کیفیت ، پسماندهای کشاورزی ، ارزش غذایی ، بهینه سازی مصرف انرژی ، نگه داری مواد غذایی ، نانو تکنولوژی ، نانوبیوتکنولوژی ، میکروبیولوژی ، بیوتکنولوژی ، پری بیوتیک ، پروبیوتیک ، افزودنی های غذایی ، بهداشت  ، کنترل کیفیت  همایش بین المللی صنایع غذایی ، همایش ملی صنایع غذایی ، کنفرانس بین المللی صنایع غذایی ، کنفرانس ملی صنایع غذایی ، همایش بین المللی صنایع غذایی ایران، نخستین همایش بین المللی صنایع غذایی ایران، کنفرانس بین المللی صنایع غذایی ایران، چاپ مقالات ISI و ISC دریافت مقاله صنایع غذایی ، اکسپت مقاله صنایع غذایی ، اکسپت مقالات صنایع غذایی ، نمایه شدن مقاله صنایع غذایی 


521
مطالب مرتبط


لطفا با تكميل فرم ، نظرات ، پيشنهادات و انتقادات خود را در مورد مطلب منتشر شده با ما در ميان بگذاريد.
پيام شما پس از تاييد توسط مدير سايت ، منتشر خواهد شد.
 

 
Captcha


 
پوستر

 

 

حمایت معنوی






تماس با دبیرخانه

021-33699094

021-36621319

 

02189786524

conf.ntpco[at]gmail.com

معرفی مجلات


مرکز همایش های بین المللی توسعه ایران