سومین همایش بین المللی صنایع غذایی ایران




عضویت در خبرنامه همایش های صنایع غذایی

 


 

 

 

بهداشت محیط در انبارها ی صنایع غذایی

7 مهر 1395

 واحد تحقیق دومین همایش بین المللی صنایع غذایی ایران  به بررسی یکی از محورهای همایش با عنوان روش های انبارش و انبارداری تولیدات صنایع غذائی میپردازد:    

  انبارها به عنوان یکی از مراکز حفظ ونگهداری وسایل و تجهیزات و بخصوص اقلام بهداشتی و داروئی و مواد غذایی یکی از اماکنی است که از دیدگاه بهداشتی بسیار حائز اهمیت بوده و فراهم نمودن شرایط مناسب بهداشتی برای آنها با توجه به وضعیت آب و هوائی و اقلیمی هر منطقه ، شرایط و موقعیت مکانی انبار، نوع اقلام و نوع انبار ضروری است و باید مورد توجه مسئولین بهداشت قرار گیرد .

 هدف اصلی استفاده از انبارها ، حفظ و نگهداری کالاهای مورد نیاز در شرایطی مناسب و برای مدت زمان مشخصی است تا در زمانهای مورد نظر اقلام مورد نیاز موجود و در دسترس باشد و بتواند سریع و بموقع و سالم در اختیار مصرف کننده نیازمند قرار گیرد . نقش انبارها در ذخیره مواد غذایی برای استفاده در حوادث غیر مترقبه بسیار مهم و حائز اهمیت است .

باتوجه به اهداف مذکور توجه به بهداشت انبارها بویژه بهداشت محیط انبارها نیز از اولویت خاصی برخوردار است وبه همین علت در این مقاله ،بیشتر موضوع بهداشت محیط مورد توجه قرار می گیرد .

  بهداشت محیط کنترل عواملی از محیط است که در زنجیره انتقال بیماریها ، حلقه ای را تشکیل می دهندو یا به عبارتی دخل وتصرف درعوامل وشرایطی ازمحیط زیست به منظور ایجاد شرایط مطلوب و مناسب آنها ست.این عوامل عبارتندازآب , فاضلاب , زباله, بهسازی اماکن و مبارزه با حشرات و جوندگان , هواو تهویه,شرایط آب و هوائی و بهداشت محیط کار و فعالیتهای صنعتی و بهداشت مواد غذایی وحرفه ائی می باشند که هرکدام از این عوامل ممکن است تحت شرایطی منجربه خرابی ویا فساد کالاهای موجود در انبارها و یا منجر به کاهش کیفیت آنها و ایجاد ضایعات وخسارات مالی و گاهی منجر به تلفات جانی شوند ویا ممکن است باعث شوند مدت زمان وعمرمفید نگهداری یک کالا در انبار کاهش یابد .

 در حالیکه بخصوص برای نیروهای نظامی نگهداری سالم وبا کیفیت  بالای لوازم ،تجهیزات و اقلام و داروها و مواد غذایی برای مدت طولانی و ذخیره جهت استفاده درشرایط اضطراری به منظور دسترسی سریع به آن از اهمیت بالایی برخوردار است لذا توجه مسئولین محترم و بخصوص مسئولین محترم تدارکات و پشتیبانی وانبارها و ارائه آموزشهای لازم به آنها از هرطریق ممکن نقش موثری در استفاده بهینه از انبار واستفاده مطلوب و بموقع از اقلام موجود در انبارها خواهد داشت تا اقلام انبار شده در هنگام مصرف از کیفیت و سلامت لازم برخوردار باشند .

با توجه به این اهداف عوامل محیطی به عنوان یکی از مهمترین عوامل موثر در حفظ کیفیت و سلامت اقلام موجود در انبارها مورد توجه قرار گرفته و بررسی خواهدشد .

 انبارها و مبارزه با جوندگان:

 در مراکز بزرگ انبارداری و انبارهای عمومی بخصوص بنادر و اسکله ها جمعیت موشها گاهی به حــدی می رسد که می توانند خسارت زیادی به محصولات انبار شده وارد نمایند که سه دسته اند :

 

1- خوردن غذاها

 

2- آلوده کردن محصولات انباری با مو و ادرار و مدفوع خود 

 

3- پاره و سوراخ کردن کیسه ها و بسته بندی غلات و سایر دانه های غذایی

 

با توجه به خسارات فوق حفاظت انبارها از نفوذ موشها از اهمیت بالایی برخوردار می باشد . وجود سوراخها و لانه ها و گذرگاهها و ردپا و رد دم موشها و وجود خسارتهای مذکور و فضله موشها نشان دهنده حضور آنها در یک انبار است .

 

 باید با تمام امکانات و اقدامات لازم سعی شود از ورود موشها بداخل انبارها جلوگیری شود ولی در صورت نفوذ بداخل انبارها ، اجرای مبارزه جدی ضروری است . برای مقابله و مبارزه با موشها انجام اقدامات ذیل متناسب با شرایط انبار بسیار موثر می باشد :

 

1- انبارها باید رات بروف باشند به گو نه ایی که موشها راه نفوذ بداخل انبار را نداشته باشند و برای این منظور باید دیوارها و کف انباراز بتون وغیر قابل نفوذ بوده ودر و پنجرها هم فلزی و غیر قابل نفوذ باشند ولوله هایی که به داخل ساختمان راه دارند با صفحات مخروطی  پوشیده شوند .

 

2ـ مسئولین انبارها باید آموزش های لازم در خصوص آشنایی با نحوه زندگی موشها را گذرانده و روشهای مبارزه با آنها را بخوبی بشناسند و محصولات وارده به انبار را از جهت پاک بودن از حضور جوندگان کنترل نمایند ودر صورت اثبات حضور آلودگی سریعا نسبت به رفع آن اقدام نمایند.

 

3ـ دستور العملهای جامعی که توسط سازمانهای ذیربط برای مبارزه با موشها تنظیم شده اند را مطالعه نموده واجرانمایند بخصوص رعایت نظافت وپاکسازی ،حذف گرد وغبارها ،انجام اقدامات بهسازی در موارد لازم ،جلوگیری از ریخت و پاش در انبار،دفع بموقع زباله ها و حفظ فاصله کالاهای چیده شده از همدیگر و از دیوار و سقف انبار ضروری است .

 

4ـ استفاده از تله برای مبارزه با موشها در مواردی که آلودگی خیلی کم است. این تله ها بیشتر نقش موثری در کاهش جمعیت موشها دارند و کاربرد آنها تحت تاثیر نوع موشها وفصل مبارزه با شرایط محیطی و نوع طعمه می باشد .

 

5 ـ استفاده از فومیگا سیون در انبارها با استفاده از گاز میتل بروماید و یا قرص فستوکسین درمواقعی که میزان آلودگی زیاد است . البته این کار باید توسط متخصصین انجام شود .

 

6 ـ طعمه گذاری با کمک سمومی مثل : فسفردوزنگ و . . .

 

 7ـ انجام اقدامات بهسازی شامل تخریب لانه های موشها و پرکردن سوراخها با استفاده از سیمان و خرده شیشه .

 

8 ـ طعمه گذاری به عنوان یکی از روشهای مبارزه با جوندگان است ولی می بایست ابتدا با طعمه سالم وبعد از چند روز با استفاذه از طعمه سمی این کار انجام شود که در این صورت اثر خوبی داشته و می توان موشها را نابود کرد .

 

9ـ استفاده از شکارچیان طبیعی در محوطه بیرون انبار که همان روش بیولوژیکی است .

 

10ـ استفاده از طعمه سمی در زمانی که موشها بیشترین تغذیه را می نمایند مثل غروب آفتاب و سپیده دم قبل از طلوع آفتاب .

 

11 ـ استفاده ازپودرهای سمی درمسیرتردد موشها چون موشها عادت به لیسیدن پاهای خود دارند .

 

12ـ از جمله بهترین شرایط رشد تولیدوتکثیرموشها درمحلهای تلنبارزباله ها وکودحیوانات و فاضلابهاست در نتیجه در محوطه اطراف انبارها نباید چنین شرایطی برای بقا و زندگی موشها فراهم شود.یکی از بهترین روش های مبارزه عدم فراهم نمودن شرایط مطلوب برای زیست موشها ومحروم کردن آنها از دسترسی به غذا و آب و پناهگاه است .

 

13 ـ راههای نفوذ موشها دربها, پنجره ها, هواکشها ،کانالهای تاسیساتی آب و برق و فاضلاب و تلفن شکافهای باقی مانده از بنایی است که باید با اتخاذ تدابیر لازم  مسدود شود .

 

14ـ جلوگیری ازانبارکردن بعضی از وسائل در اطراف انبارها مثل وسائل  اسقاطی و . . .

 

 15ـ مواد غذائی ومحصولاتی که در انبار قرار می گیرند برروی سکویی چیده شوند که 40ـ30 سانتی متر از کف زمین انبارفاصله داشته باشد .

 

16ـ منابع آب در انبارها نباید در دسترس موشها بوده وشیرها نباید نشت نمایند.فاضلابروها و سرویس های بهداشتی انبارهنگام شب کاملا پوشیده وخشک باشند .

 

17ـ مواد غذایی در انبارها باید در ظروف در بسته و با بسته بندی مناسب و در موارد لازم درظروف فلزی نگهداری شوند .

 

18ـ با استفاده از دستگاههایی که صدای با فرکانس بسیار بالا ایجاد می کند می توان باعث فرارموشها شد.البته معمولا اثرات این روش کوتاه مدت است و کم کم موش ها عادت می نمایند .

 

در حقیقت حفاظت واقدامات پیشگیری اقتصادی ترین روش مبارزه و جلوگیری از نفوذ موش به انبارها است.همانطور که ذکر شد انجام اقدامات بهسازی مثل گرفتن شکاف درزهای زیردرو پنجره ها و یا شیشه های شکسته,سوراخ اطراف لوله ها,کابلها،فاضلابروها ،اطراف شیروانی ها،رات پروف کردن ساختمان انباروطنابهای کشتی ها بسیار موثر می باشد .از طرفی استفاده ازحفاظ های فیزیکی مناسب که موش ها را از رسیدن به غذا و آب و پناهگاه در ساختمانها و انبارها باز میدارد از بهترین روش هاست وبرای این منظور دفع بموقع زباله ها و انجام اقدامات مربوط به بهسازی محیط بسیار موثرمی باشد .

 

انبارها و مبارزه با حشــــرات و پرندگان

 

    ـ باید نسبت به حضورهر گونه از حشرات و جوندگان و پرندگان در انبارها بویژه انبارهای مواد غذایی حساس بود تا بتوان بموقع نسبت به رفع آلودگی بوجود آمده اقدام نمود . با توجه به اینکه یکی از علائم آلودگی مواد غذایی انباری بویژه حبوبات حضور حشرات در این انبارهاست توجه به این مسئله از اهمیت بالائی برخوردار است و لازم است کلیه کالاهایی که قرار است جدید وارد انبار شود از عدم آلودگی آنها اطمینان حاصل شود تا منجر به آلودگی سایر اقلام انبارشود .

 

ـ‌ باید از ورود پرندگان بداخل انبارها جلوگیری شود چون با پرواز و ایجاد گرد غبار آلوده و با فضله خود می توانند منجر به آلودگی سطوح کالاها شوند ودر صورتی که انبار مواد غذایی باشد با سوراخ کردن بسته های مواد غذایی و حبوبات منجر به وارد شدن خسارت به کالاها شوند .

دومین همایش بین المللی صنایع غذایی ایران با محوریت  :روش های نوین فرآوری در صنایع غذایی .روش های نوین پایش کیفیت .ایمنی مواد غذایی .فرآورده های غذایی ارگانیک .ریزپوشانی(میکرو کپسولاسیون) در صنایع غذایی بهره وری مصرف انرژی در صنایع غذایی.طراحی مواد غذایی برای بیماران ، نوزادان و افراد مسن  .طراحی مواد غذایی خاص برای ماموریت های ویژه فضایی و نظامی.سایر پژوهش های نوین درعرصه علوم و صنایع غذایی.بسته بندی های نوین، ماشین آلات و تجهیزات جدید در صنایع غذایی در تهران برگزار میگردد

 برچسب: صنایع غذایی ، فرآوری ، پایش کیفیت ، مواد غذایی ، فرآورده های غذایی ، ریزپوشانی ، میکرو کپسولاسیون ، فرآیندهای غشایی ، نانو فناوری ، زیست فناوری ، بسته بندی ، تضمین کیفیت ، پسماندهای کشاورزی ، ارزش غذایی ، بهینه سازی مصرف انرژی ، نگه داری مواد غذایی ، نانو تکنولوژی ، نانوبیوتکنولوژی ، میکروبیولوژی ، بیوتکنولوژی ، پری بیوتیک ، پروبیوتیک ، افزودنی های غذایی ،  غذایی ، بهداشت محیط ، توزیع  مواد غذایی ، مصرف مواد غذایی ، تولید مواد غذایی ، ايمني مواد غذايي ، ارگانيك ، سازمان غذا و دارو ، همایش صنایع غذایی ، کنفرانس صنایع غذایی ،کنفرانس بین المللی صنایع غذایی ، کنفرانس ملی صنایع غذایی ، همایش بین المللی صنایع غذایی ایران، نخستین همایش بین المللی صنایع غذایی ایران، کنفرانس بین المللی صنایع غذایی ایران، چاپ مقالات ISI و ISC دریافت مقاله صنایع غذایی ، اکسپت مقاله صنایع غذایی ، اکسپت مقالات صنایع غذایی ، نمایه شدن مقاله صنایع غذایی ، نمایه شدن مقالات صنایع غذایی ، ارسال گوهی نامه ، دریافت گواهی پیش از موعد ، هیات علمی ، نگارش مقاله صنایع غذایی ، راهنمای نگارش مقاله صنایع غذایی ، فراخوان مقاله صنایع غذایی ، ثبت نام ، تدوین مقاله صنایع غذایی ، گواهی پذیرش مقاله صنایع غذایی ، گواه پذیرش مقالات صنایع غذایی ، اساتید ، پژوهشگران ،درباره مقاله  صنایع غذایی،نشریات معتبر ، نشریات ISIو ISC ، چاپ فوری مقاله صنایع غذایی ، راهنمای چاپ مقالات در ژورنال های معتبر

 

   


852
مطالب مرتبط


لطفا با تكميل فرم ، نظرات ، پيشنهادات و انتقادات خود را در مورد مطلب منتشر شده با ما در ميان بگذاريد.
پيام شما پس از تاييد توسط مدير سايت ، منتشر خواهد شد.
 

 
Captcha


 

 

 

پوستر
حمایت معنوی






تماس با دبیرخانه

021-33699094

021-36621319

 

02189786524

conf.ntpco[at]gmail.com

معرفی مجلات






مرکز همایش های بین المللی توسعه ایران