عضویت در خبرنامه همایش های صنایع غذایی

اطلاع رسانی وبسایت خبری صنایع غذایی ایران

 همایش بین المللی صنایع غذایی ایران در اولین وبسایت خبری صنایع غذایی ایران اطلاع رسانی گردید.متن فراخوان مقالات و پوستر همایش در پایگاه اینترنتی درج گردیده است.

 


 

 

 

تکنولوژی‌های غشایی

14 شهریور 1395

تکنولوژی‌های غشایی

دومین همایش بین المللی صنایع غذایی ایران به بررسی فرایند غشایی در صنایع غذایی میپردازد:

مروزه تکنولوژیهای غشایی از جایگاه و کاربرد وسیعی در صنایع مختلف برخوردارند. از دهه 1960 این علم از آزمایشگاه به صنعت و پزشکی راه یافت و با پیشرفتهای چشمگیری مواجهه شد ، به گونه ای که انتظار می رود غشاها در آینده نقش مهمی را در علوم مختلف به ویژه علم پزشکی ایفا کنند

از تکنولوژیهای غشایی اولین بار برای فیلتراسیون آب آشامیدنی ارتش آلمان استفاده شد. تحقیقات برای استفاده گسترده از این تکنولوژی توسط کشور آمریکا مورد حمایت قرار گرفت و نهایتا  توسط شرکت میلی پور ، اولین و بزرگترین تولیدکننده میکروفیلتر، مورد بهره برداری قرار گرفت. در گذشته بیشترین کاربرد میکروفیلتراسیون در صنایع نوشیدنی       ( μm 0/45 )، استریلیزاسیون تجاری سرد برای مصارف دارویی ( μm 0/2) و تامین آب خالص در فرایندهای نیمه رسانایی (μm 0/1) بود.تا سال 1960 با وجود درک اصول اساسی غشاهای مدرن صنایع مهمی در این زمینه وجود نداشت تا اینکه به تدریج با رفع برخی از معایب آنها نظیر قیمت بالا ، فرایندهای کند و زمان بر ، غیر انتخابی بودن و... غشاها از آزمایشگاه به صنعت راه یافتند.

اساس فرایندهای غشایی عبور مواد از میان صافی است ، که این امر توسط یک نیروی رانشی صورت می گیرد. این رانش در فرایندهای غشایی به چهار دسته تقسم می شود و شامل:

اختلاف فشار : در فرایندهای غشایی میکروفیلتراسیون ، اولترافیلتراسیون ، نانوفیلتراسیون و اسمز معکوس

اختلاف پتانسیل الکتریکی : نظیر الکترودیالیز و الکترولیز غشایی

اختلاف دما : مانند membrane distillation

اختلاف غلظت: نظیر gas separation

 

در فرایندهای غشایی میکروفیلتراسیون ، اولترافیلتراسیون ، نانوفیلتراسیون و اسمز معکوس این نیروی رانشی اختلاف فشار است اما در سایر فرایندهای غشای همانگونه که اشاره شد، این نیروی رانشی می تواند متفاوت باشد. دامنه کاربرد و ابعاد انواع غشاهای میکروفیلتراسیون ، اولترافیلتراسیون ، نانوفیلتراسیون و اسمز معکوس در زیر نشان داده شده است

 

در تکنولوژیهای غشایی انواع غشاهای متخلخل، متراکم، فاقد تخلخل و باردار الکتریکی استفاده می شوند. یکی از فرایندهای غشایی میکروفیلتراسیون است ، که در آن عبور مواد از غشاء با سوراخهای 0/1 تا 10 میکرومتر و تحت فشار 1 تا 2 بار صورت می گیرد. در فرایند میکروفیلتراسیون غشاهای متخلخل سرامیکی دارای بیشترین کاربردند. این غشاها از پایداری حرارتی، شیمیایی و مکانیکی بسیار بالایی برخوردارند. مقاومت حرارتی آنها بسیار بالاتر از پلیمرهاست و به راحتی با اﻧواع مواد شوینده اسیدی و قلیایی قابل شستشو هستند. 

از میکروفیلتراسیون در صنعت شیر نیز استفاده می شود. باکتریها اسپورها و گلبولهای چربی پشت غشا میکروفیلتر باقی می مانند، لذا با استفاده از این روش می توان میزان باکتریهای شیر را به 1 تا 0/1 درصد از کل باکتریها تقلیل داد و محصولی با عمر ماندگاری طولانی تر به دست آورد. محصول حاصل از این روش مانند شیر استریل نبوده و نیاز به نگهداری یخچالی دارد، اما در مقایسه با شیر پاستوریزه عمر ماندگاری طولانی تر در حدود 60 تا 90 روز داراست و البته طعم مشابه و یا حتی بهتر از شیر پاستوریزه معمولی را دارا بوده و در طی نگهداری یخچالی نیز طعم آن ثابت می ماند.

با استفاده از روش میکروفیلتراسیون می توانیم اسپورهای باکتریهایی نظیر کلستریدیوم تایروبوتیریکوم را از شیر مصرفی برای تولید پنیر حذف کنیم و از بادکردگی پنیر طی فرایند رسیدن و نگهداری جلوگیری به عمل آوریم و از آنجایی که امروزه استفاده از مواد نگهدارنده از طرف مصرف کنندگان چندان مورد پذیرش قرار نمی گیرد، بنابراین با استفاده از این روش می توانیم رضایت مصرف کنندگان را نیز تامین کنیم.

 

اولترافیلتراسیون را می توان یک فرایند جداسازی غشایی با استفاده از نیروی فشار معرفی نمود که می تواند جداسازی و تغلیظ موادی با وزن ملکولی بین 3 10 تا 106 دالتون را انجام دهد، که  به طور وسیع در صنعت لبنیات استفاده می شود.

از کاربردهای اولترافیلتراسیون در صنایع لبنی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

 

در ابتدا تولید کنندگان پنیر از آن برای جداسازی پروتئین ها از آب پنیر استفاده می کردند.

کاربرد مهمتر آن، تغلیظ شیر در جریان پنیرسازی است.

 

اساس استفاده از شیر اولترافیلتر شده در فرایند پنیرسازی این است که پروتئینهای موجود در آب پنیردر داخل پنیر باقی می مانند و به این ترتیب راندمان پنیرسازی افزایش می یابد. بنابراین از پروتئین های آب پنیر استفاده بهتری می شود زیرا در روش سنتی حدود 20 درصد از پروتئین های شیر به صورت ضایعات از دسترس خارج می شوند.

در زمینه کاربرد اولترافیلتراسیون در صنایع لبنی ، فرایند پنیر سازی از اهمیت ویژه ای برخوردار است و علاوه بر افزایش راندمان می توان به موارد زیر اشاره کرد:

 

تسهیل فرایند تولید و امکان به کارگیری فرایند مداوم از مزایای این فرایند است.

حداکثر بازیافت پروتئین های آب پنیر و صرفه جویی در مصرف انرژی و کاهش زمان تولید

در این حالت رنت و استارتر کمتری مصرف می شود.

      کوزیکوفسکی در سال 1977 مزایای دیگری را نیز متذکر شده است

سیستم بسته بهداشتی، کنترل بهتر ابعاد پنیر، pH خنثی آب پنیر

از نقطه نظر ارزش غذایی، ارزش بیولوژیک پروتئین های آب پنیر بالا می باشد و در نتیجه این پروتئینها در بافت پنیر باقی مانده و لذا استفاده از این روش از این نظر قابل ملاحظه می باشد.

از دیگر کاربردهای فرایند اولترافیلتر می توان به تغلیظ پروتئین های طبیعی آب پنیر به منظور دسترسی به تولید پودر پروتئین آب پنیر با مقادیر متفاوت و حتی تولید ماست اشاره کرد البته کاربرد آن در تولید ماست به این بستگی دارد که آیا کیفیت محصول تولیدی می تواند هزینه تولید را پوشش دهد یا خیر

از دیگر فرایندهای غشایی نانوفیلتراسیون است که دارای فشاری در حدود 10 تا 25 بار می باشد و قطر منافذ غشا نیز در آن کمتر از 2 نانومتر است. بنابراین نانوفیلتر قادر است اکثر ترکیبات را از یک محیط آبی جدا کند. قندها، پروتئین ها و یونهای دو ظرفیتی، باکتریها، ویروسها و آلاینده ها توسط نانوفیلتراسیون جدا می شود، ولی اغلب یونهای تک ظرفیتی از آن عبور می کند. غشاهای نانوفیلتر غالبا از نوع لوله ای و مارپیچ هستند و جنس آنها پلی آمید است. از نانوفیلتر جهت جدا کردن ترکیبات یونی از آب پنیر و تولید محصولاتی نظیر غذای کودک استفاده می شود.

فرایند اسمز معکوس از دیگر فرایندهای غشایی است که تنها آب از خلال سوراخهای آن عبور می کند. بنابراین می توان از آن برای نمک زدایی آب دریا استفاده کرد؛ در صنعت لبنیات نیز جهت تغلیظ شیر، شیر پس چرخ، دوغ کره ، آب پنیر و پرمیت حاصل از اولترافیلتراسیون مورد استفاده قرار می گیرد.

از آنجایی که هیچ یک از ترکیبات موجود در شیر به جز آب امکان عبور از غشای اسمز معکوس را ندارند به این ترتیب می توان با استفاده از آن در درجه حرارت پائین بین 10 تا 50 درجه سانتی گراد شیر را تغلیظ کرد و ضمن حفظ ارزش غذایی محصول در مصرف انرژی نیز صرفه جویی نمود.

انواع قالبهاي غشا

طرح صفحه ای قالبی

برای افزایش سطح غشا از قالبهای مختلف استفاده می شود ساده ترین طراحی شامل صفحات صاف در غشای فیلتر پرس است؛ که به آن طرح صفحه ای قالبی گفته می شود. در این سیستم چندین لایه غشا به فرم ساندویچ بین دیواره محافظ قرار دارند و جریان ورودی به درون مجاری باریک این سیستم رانده می شود.

معمولا صافی به قسمتهایی تقسیم می شود و جریان مواد از بین این غشاهای موازی عبور می کنند. این قسمتها به وسیله دیواره هایی از هم جدا می شوند و هرکدام به دیواره های غیر قابل نفوذی منتهی می شوند که جریان را معکوس می نمایند و نوعی جریان ردیفی در این سیستم برقرار می کنن

طرح لوله ای

در این سیستم غشاها به صورت دسته جات موازی در یک لوله استنلس استیل، سرامیک یا پلاستیکی متخلخل قرار می گیرند. قطر لوله ای که این مجموعه را در بر می گیرد در حدود 10 میلی متر است و تعداد این دسته جات بین 4 تا 8 عدد می باشد.جریان ورودی از مرکز این لوله ها وارد می شود    retentate به موازات لوله و permeate در جهت عمود بر آن خارج می شود.

طرح مارپیچ

در اسمز معکوس از این نوع قالب استفاده می شود. در این طرح بدنه اصلی از غشاهایی تشکیل شده که در اطراف لوله متخلخل جمع آوری پیچیده شده اند. هریک از این غشاها با دو لایه پوشش متخلخل و تراوا از هم جدا شده اند و در حد فاصل این لایه ها غشاهای جداساز وجود دارد که امکان جریان آسان پساب از میان غشا را فراهم می کنند. سطح غشا در این مورد معمولا 6/0 تا 1 متر مربع می باشد. انواع تجاری معمولا طولی معادل 100 تا 150 سانتی متر و قطرشان 10 ، 15 ،20 و 35 می باشد.

 صافی های فیبر میان تهی

این نوع از قالبهای غشایی شامل 45 تا 3000 عدد فیبر میان تهی می باشند که به صورت موازی با هم قرار گرفته اند و از انتها در داخل رزین جاسازی شده اند و نهایتا فیبرهای صافی درون لوله جمع آوری کننده پساب قرار داده گرفته اند.

سطح خارجی دیواره فیبرهای میان تهی به دیواره داخلی شباهت ندارد و دارای ساختمانی زبر و خشن می باشد که دارای نقش محافظت کننده است. ورودی فیلتراسیون به درون فیبرها هدایت شده و پساب در فضای خارج فیبرها جمع آوری و از سمت بالای لوله خارج می شود.

دومین همایش بین المللی صنایع غذایی ایران با محوریت  :روش های نوین فرآوری در صنایع غذایی .روش های نوین پایش کیفیت .ایمنی مواد غذایی .فرآورده های غذایی ارگانیک .ریزپوشانی(میکرو کپسولاسیون) در صنایع غذایی بهره وری مصرف انرژی در صنایع غذایی.طراحی مواد غذایی برای بیماران ، نوزادان و افراد مسن  .طراحی مواد غذایی خاص برای ماموریت های ویژه فضایی و نظامی.سایر پژوهش های نوین درعرصه علوم و صنایع غذایی.بسته بندی های نوین، ماشین آلات و تجهیزات جدید در صنایع غذایی در تهران برگزار میگردد

 

 برچسب: صنایع غذایی ، فرآوری ، پایش کیفیت ، مواد غذایی ، فرآورده های غذایی ، ریزپوشانی ، میکرو کپسولاسیون ، فرآیندهای غشایی ، نانو فناوری ، زیست فناوری ، بسته بندی ، تضمین کیفیت ، پسماندهای کشاورزی ، ارزش غذایی ، بهینه سازی مصرف انرژی ، نگه داری مواد غذایی ، نانو تکنولوژی ، نانوبیوتکنولوژی ، میکروبیولوژی ، بیوتکنولوژی ، پری بیوتیک ، پروبیوتیک ، افزودنی های غذایی ، بهداشت  ، کنترل کیفیت  ، الگوی مصرف  ، مصرف ، بهره وری مصرف انرژی ، سلامت غذا ،  مواد نگهدارنده ، ضایعات مواد غذایی ، آلودگی های میکروبی ، غذاهاي آماده ، آلودگي  ، مکمل ‌های غذایی ، رژیم ، مکمل های رژیمی ، فرمولاسیون ، صادرات مواد غذایی ، واردات مواد غذایی ، لجستیک مواد غذایی ، امنیت غذایی ، بهداشت محیط ، توزیع  مواد غذایی ، مصرف مواد غذایی ، تولید مواد غذایی ، ايمني مواد غذايي ، ارگانيك ، سازمان غذا و دارو ، همایش صنایع غذایی ، کنفرانس صنایع غذایی ، کنگره صنایع غذایی ، همایش بین المللی صنایع غذایی ، همایش ملی صنایع غذایی ، کنفرانس بین المللی صنایع غذایی ، کنفرانس ملی صنایع غذایی ، همایش بین المللی صنایع غذایی ایران، نخستین همایش بین المللی صنایع غذایی ایران، کنفرانس بین المللی صنایع غذایی ایران، چاپ مقالات ISI و ISC دریافت مقاله صنایع غذایی ، اکسپت مقاله صنایع غذایی ، اکسپت مقالات صنایع غذایی ، نمایه شدن مقاله صنایع غذایی ، نمایه شدن مقالات صنایع غذایی ، ارسال گوهی نامه ، دریافت گواهی پیش از موعد ، هیات علمی ، نگارش مقاله صنایع غذایی ، راهنمای نگارش مقاله صنایع غذایی ، فراخوان مقاله صنایع غذایی ، ثبت نام ، تدوین مقاله صنایع غذایی ، گواهی پذیرش مقاله صنایع غذایی ، گواه پذیرش مقالات صنایع غذایی ، اساتید ، پژوهشگران ،درباره مقاله  صنایع غذایی،نشریات معتبر ، نشریات ISIو ISC ، چاپ فوری مقاله صنایع غذایی ، راهنمای چاپ مقالات در ژورنال های معتبر


246
مطالب مرتبط


لطفا با تكميل فرم ، نظرات ، پيشنهادات و انتقادات خود را در مورد مطلب منتشر شده با ما در ميان بگذاريد.
پيام شما پس از تاييد توسط مدير سايت ، منتشر خواهد شد.
 

 
Captcha


 
پوستر

 

 

حمایت معنوی






تماس با دبیرخانه

021-33699094

021-36621319

 

02189786524

conf.ntpco[at]gmail.com

معرفی مجلات


مرکز همایش های بین المللی توسعه ایران